Kde je původ medvědích tlapek, pracen chcete-li, není známo. Recept na toto oblíbené cukroví se objevil již ve věhlasných kuchařkách u paní Rettigové i Sandtnerové. Pečou se tedy pár set let. Pusťte se letos do nich i vy.
350 g polohrubé mouky
270 g másla
250 g moučkového cukru
50 g kakaa
120 g mletých vlašských ořechů
špetka skořice a hřebíčku
Prosetou mouku smícháme s cukrem, kakaem, ořechy a kořením. Poté přidáme máslo a vypracujeme těsto. Dáme do chladu na hodinu odpočinout. Rozehřejeme troubu na160 °Ca těsto vymačkáme do formiček. Do každé formičky připravíme těstovou kuličku a vmáčkneme do formičky. Formičky na plechu vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 18 minut. Vyklopíme z formiček a teplé medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Ať vám recept chutná.
Bezlepkové pracny
280 g změklého másla
220 g bezlepkové mouky
200 g moučkového cukru
100 g rýžové mouky
140 g mletých mandlí či vlašských ořechů
3 lžíce kakaa
1 lžíce mleté skořice
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Oba druhy mouky prosejeme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Do každé formičky připravíme těstovou kuličku a vmáčkneme do formičky. Rozehřejeme troubu na 160 °Ca pečeme 10-12 minut. Vyklopíme z formiček a teplé medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Recept na Dia pracny
200 g hladké mouky
50 g změklého másla
50 g sypkého sorbitu
100 g mletých mandlí či vlašských ořechů
3 lžíce kakaa
1 lžička mleté skořice
1 vejce
Všechny ingredience smícháme s prosetou moukou. Do každé formičky připravíme těstovou kuličku a vmáčkneme do formičky Dáme do chladu na hodinu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 °Ca pečeme 10-12 minut.
Tyhle pracny dělávala moje babička rok co rok. Byla to veliká dobrota. Bohužel nám nestihla dát recept