Jak udělat pečený čaj?

Poslední dobou se stal poměrně velkým fenoménem pečený čaj. Pokud zachutnal i Vám, tento článek Vám poradí, jak si vyrobit vlastní pečené čaje doma. Ovocný pečený čaj je stoprocentně přírodní, v podstatě se skládá jen z ovoce, cukru a koření.

Proč se mu říká „pečený čaj“?

Pečený čaj si vysloužil tento název díky tomu, že se jedná o nápoj, který je vyrobený z upečeného ovoce a přitom připomíná klasický ovocný čaj. Na rozdíl od běžného čaje v tomto nenajdete žádný pravý čaj, to znamená, že neobsahuje např. kofein

Čerstvé ovoce = základ pečeného čaje

Základní surovinou pro výrobu domácího pečeného čaje je ovoce. Pro výrobu je nejideálnější čerstvé, případně mražené ovoce. Na výrobu však lze použít také ovoce sušené nebo dokonce kompotované.

Největší podíl při výrobě čaje (tedy alespoň  polovinu) by mělo tvořit kyselejší ovoce, konkrétně tedy např. rybíz. Ovoce byste měli vybírat také na základě Vaší chuti. Vyberte tedy takové ovoce, které Vám chutná a které zároveň pustí šťávu, díky čemuž čaj získá hezkou barvu.

Druhy pečených čajů

Při výrobě čaje můžete kombinovat různé druhy ovoce. Využít můžete téměř jakékoliv ovoce, díky čemuž můžete vytvořit velké množství pečených čajů.  Mezi nejčastěji zvolené ovoce patří.

  • Ovoce ze zahrádky – jablka, hrušky, třešně, angrešt, švestky, rybíz (bílý, červený nebo černý), broskve, jahody, hroznové víno, meruňky, rakytník atd.
  • Exotické ovoce – pomeranče citron, mandarinky, ananas a další druhy exotického ovoce
  • Lesní ovoce – maliny, borůvky, ostružiny, šípek, brusinky a další lesní ovoce
Výroba pečeného čaje

Pro výrobu pečeného čaje budete kromě ovoce potřebovat také dle chuti cukr, dva citróny a různé koření (např. hřebíček, skořice, anýz atd.). Pro lepší chuť se též doporučuje přidat do čaje rum, griotku nebo vodku.

Co se týče samotné výroby čaje, nejprve je nutné veškeré ovoce důkladně omýt a následně ho nakrájet na menší kousky. Nakrájené ovoce pak vložte do mísy, ve které ho smícháte spolu s cukrem, oloupaným citrónem nakrájeným na kousky, kořením a případně 2 dcl alkoholu. Důkladně promíchaná směs připomínající ovocné kompoty se potom dá na plech a vloží se do trouby (cca na 220 stupňů Celsia). Směs stále kontrolujte a občas ji v troubě zamíchejte. Pečení by mělo trvat zhruba 45 minut.

Poté, co je pečený čaj hotový, rozlijte ho do připravených sklenic. Čaj se do sklenic musí vložit ještě horký. Po naplnění a zavíčkování se sklenice obrátí na pět minut vzhůru nohama.

Pečený čaj po celý rok

Pečený čaj lze pít po celý rok. V zimních měsících po zalití horkou vodou Vás příjemně zahřeje a naopak v letních měsících ho můžete využít jako perfektní osvěžení, kdy ho rozmícháte v čisté vodě.

Mezi jeho další nesporné výhody patří:

  • připravuje se bez konzervantů a umělých barviv
  • vytvoříte si kombinace ovoce přesně podle Vaší chuti
Příprava a podávání pečeného čaje

Jelikož pečený čaj je na rozdíl od klasického pytlíkového čaje tekutý, do hrníčku dáte dle chuti 2 – 4 lžičky, které zalijete horkou vodou a necháte několik minut louhovat. Pokud Vám vadí kousky ovoce, stačí čaj přecedit. Poté už jen stačí vychutnávat si po domácky vyrobený čaj v klidu a pohodě.

Zatím žádné komentáře.

Reagujte

Text