Jarní péče o květiny

Nejen byt potřebuje po zimě takzvaně vysmejčit. Jarní péči bychom měli věnovat také pokojovým rostlinám. Co květiny na jaře potřebují, aby nám dělaly radost po zbytek roku?

Pryč s uschlými listy

Ze všeho nejdříve odstraňte uschlé listy. Asi tak činíte pravidelně, ale udělat to nyní důkladně, neuškodí. Nejen, že květiny nevypadají pěkně, navíc květině ubírají sílu, kterou může věnovat třeba květům.

Během odtrhávání listů, pečlivě pozorujte, jestli na nich nejsou nějací škůdci.

Prach musí pryč

Poté je načase zatočit s prachem. Možností jak na něj je hned několik. Na větší listy můžete použít vysavač s co nejmenším možným výkonem. Dále může použít klasickou prachovku, je třeba se ale připravit na mravenčí práci.

Tím nejjednodušším způsobem je ale přenést květinu do sprchy a dopřát ji osvěžení. Jen pozor na přemočení kořenového obalu. Raději proto květináč zabalte do igelitu a kmen rostliny pevně uzavřít. Tak se voda k zemině nedostane.

Nejšetrnější metodou pak je použití mokrého hadříku, kterým stíráme list po listu. Tou nejlepší mokrou očistou listů pak je převařená nebo dešťová voda. Tedy voda měkká, voda z vodovodního kohoutku zanechává na listech bílé skvrnky.

Ovšem pozor, mokrá očista se nehodí pro rostliny s chlupatými listy, jako jsou například africké fialky či begonie. Případné orosení nebo kapky na listech by na nich zanechaly hnědé skvrny. Takové rostliny tedy jen oprašujeme nasucho.

Je potřeba je přesadit? 

Některé rostliny budou potřebovat přesadit. Nová hlína ve větším květináči dokáží s rostlinami dělat divy. Podívejte se do knih o pokojových rostlinách, jak často by se měla ta konkrétní rostlina přesadit nebo se poraďte s květináři ve vašem okolí.

Dopřejte květinám lesk

Kdo by chtěl dodat rostlinám lesk, klidně může. V květinářstvích se běžně prodávají leštící prostředky a některé jsou dokonce obohaceny o hnojící složky. Při nákupu se informujte, na který druh rostlin může být použit.

Zvýšit lesk ale můžete i ingrediencemi, které naleznete v lednici. Například naředěným pivem nebo hadříkem namočeným v mléce.

Sandra Špačková

Zatím žádné komentáře.

Reagujte

Text