Linecké cukroví

Linecké těsto má své rodiště v rakouském Linzi a na světě je již od počátku 18. století. Původně šlo o dort, který postupem času přešel drobné kousky cukroví v podobě dvou malých koleček slepených rybízovou marmeládou. Horní z nich v sobě mělo malé vykrojení tzv. „linecké oko“.

Různé světové kuchyně mají mnohé variace tohoto těsta s názvy jako tukové, vykrajované, v anglosaských zemích je nejblíže „shortbread“, v USA se objevuje pod názvem linecké sendviče.

Původní recept obsahuje poměr 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru, ostatní recepty jsou různě rafinovanými a kreativními kombinacemi těchto ingrediencí, doplněné o nejrůznější náplně a polevy. Upečte si léty ověřené linecké.

400 g hladké mouky

280 g změklého másla

70 g moučkového cukru

2 žloutky

kůra z citrónu

vanilka

Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, žloutky, máslo a citrónovou kůru. Vše pečlivě vypracujeme v těsto. Dáme do lednice uležet 3 hodiny. Poté těsto vyválíme na 3 mm silné těsto. Pokud má těsto tendence se lepit, pak ho vyválíme mezi dvěma silony. Poté formičkami vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech s pečícím papírem. V předem předehřáté troubě na 175 °C pečeme 7 minut.
Recept na Bezlepkové linecké

na těsto:

200 g bezlepkové mouky

+ bezlepková mouka na vál

100 g změklého másla

1 menší vejce

50 g moučkového cukru

50 g čokoládové polevy na zdobení

špetka soli

na krém:

2 žloutky

60 g másla

2 lžíce cukru

2 lžíce citrónové šťávy

Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vejce a máslo. Vše pečlivě vypracujeme v těsto. Nemělo by lepit, ale nemělo by být ani příliš tuhé. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 3-5 hodin do lednice odpočinout. Připravené těsto rozválíme na lehce pomoučněném válu na plát tenký cca 2-3 mm. Poté formičkami vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech s pečícím papírem. V předem předehřáté troubě na 150 °C pečeme 7-8 minut. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem a citrónem. Šleháme, dokud krém neztuhne. Poté přimícháme máslo a necháme vychladit. Jakmile těsto zchladne, natíráme krémem či marmeládou a slepujeme dva stejné tvary k sobě.
Dia linecké

na těsto:

450 g polohrubé mouky

+ mouka na vál

150 g másla

2 celá vejce

100 g sorbitu, sypkého

5 lžic mléka

½ sáčku kypřícího prášku

Na vál prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, sorbit, kypřící prášek a mléko. Vše vypracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 3-5 hodin do lednice odpočinout jak říká recept.

Připravené těsto rozválíme na lehce pomoučněném válu na plát tenký cca 2-3 mm. Poté formičkami vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech s pečícím papírem. V předem předehřáté troubě na 175 °C pečeme 7 minut.

na náplň:

50 ml 30 % smetany

80 g dia čokolády

Jako náplň můžeme zvolit kombinaci smetany a dia čokolády. Ve vodní lázní nahřejeme smetanu a přidáme do ní rozlámanou čokoládu. Směs necháme ztuhnout a po vychladnutí jí slepujeme dva stejné tvary k sobě.

Zatím žádné komentáře.

Reagujte

Text