Rebarborová sezona končí, dejte si ještě bábovku

Rebarbora by se podle starých pranostik měla konzumovat jen do svatého Jana, tedy do 24. června. Poté už údajně ztrácí svou chuť.

Pokud je vám ale líto jí nechat na zahrádce ladem, neváhejte ji použít alespoň do pečení.

Určitě vyzkoušejte tuto vynikající rebarborovou bábovku, která bude zaručeně chutnat, celé rodině.

200 g rebarbory
100 g nasekaných mandlí
250 g másla
250 g cukru
2 vejce
400 g mouky
4 lžíce kypřícího prášku
10 lžic mléka
špetka soli

Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rebarboru očistíme a nakrájíme na malé kousky. Mandle krátce opražíme na pánvi bez tuku. Žloutky oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Máslo, cukr, sůl a sníh vyšleháme do krému. Poté přidáme žloutky a prosátou mouku a kypřící prášek. Poté přimícháme mléko a vše důkladně smícháme. Pokud je potřeba, můžeme přidat mléko. Nakonec přidáme rebarboru a mandle. Těsto přelijeme do formy a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C 25-30 minut. Bábovka je upečena, jakmile se těsto nelepí na špejli. Ještě teplou bábovku vyndáme z formy a necháme vychladnout. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Věděli jste, že: 

Rebarbora neobsahuje prakticky žádný vitamín C? Obsahuje hlavně vitaminy skupiny B a má velký obsah vápníku. To je však dosti ošemetné. Rebarbora obsahuje zároveň i kyselinu šťavelovou, a ta paradoxně zamezuje vstřebávání vápníku. Proto se doporučuje jíst ji s mléčnými výrobky!

Dále je bohatá na vlákninu, hořčík a obsahuje i kyselinu listovou. Je velmi energeticky výživná a pozitivně působí na naši vitalitu. Mimo to pročišťuje organizmus, podporuje růst vlasů a vyživuje naši pokožku. Její konzumace se doporučuje při potížích se zácpou. V malé dávce působí blahodárně na žaludek, protože pomáhá vstřebávat potraviny. 

Sandra Špačková
foto: Food & Foto, Hamburg

Zatím žádné komentáře.

Reagujte

Text