Upečte norimberské perníčky – vnoučata je milují!

Už máte upečeno? A máte i perníčky? Upečte je i přesto, že máte problém je pokousat, vnoučata je milují a navíc jsou z nich krásné ozdoby na vánoční stromeček. 

Věděli jste, že první zmínka o perníkářích a výrobě a prodeji perníku v Čechách, je z roku 1335 z Turnova, kde prodávali perník tzv. cáletníci – právě tak se tehdy perníkářům říkalo. Právě v tomto období se vzalo jméno Celené ulice.

Celátníci měli vlastní cechy, které spolupracovaly s těmi saskými. Při přípravě těsta prý používali až osmdesát druhů vzácných koření a bylin, a nejdůležitější složkou byl kvalitní med. Z doby, kdy se začal do těsta přidávat pepř, pochází také název perník.

Zkuste letos perníčky podle tohoto receptu:

800 g hladké mouky
300 g medu
300 g moučkového cukru
300 g másla
4 vejce
1 dcl mléka
1 lžíce kakaa
10 ks hřebíčku, badyánu, anýzu
1 lžička mleté skořice
2 lžičky sody
špetka soli a pepře

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promícháme, poté přilijeme mléko a všechno koření, které jsme pořádně rozdrtili. Znovu promícháme, přidáme prosátou mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracujeme a vytvoříme bochníček. Dáme do vysypané nádoby a přikryté necháme v chladu odpočívat přibližně 12 hodin. Těsto si vyválíme na 3-4 mm silnou placku. Vykrojíme tvary a pokud nechceme perníčky zdobit, pak je před vložením do trouby potřeme žloutkem. Pečeme při teplotě 175 –200 °C asi 10 minut.

Sandra Špačková
foto: picjumbo.cz

Zatím žádné komentáře.

Reagujte

Text