Velikonoční mazanec

K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří mazanec. Jistě již máte svůj vlastní recept, ale občas to není úplně ono? Pak si zkuste upéct mazanec podle tohoto receptu. Tento dozlatova pečený, mandlemi sypaný mazanec se vám určitě povede a bude chutnat celé rodině.

3 hrnky polohrubé mouky
1 lžička hladké mouky + na posypání těsta
1/2 hrnku mléka
5 lžic cukru krupice
90 g rozpuštěného másla
3/4 kostky droždí, špetka soli
1 žloutek (bílek si uschovejte  na potření těsta)
1 vanilkový cukr
1 hrst rozinek
4 lžíce oloupaných plátkových mandlí

Ve vlažném mléce si rozpustíme rozdrolené droždí, do kterého přisypeme lžičku hladké mouky, lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Během tohoto procesu musí být směs na teplém místě. V míse si promícháme mouku se zbytkem cukru, vanilkovým cukrem, rozpuštěným máslem, žloutkem, solí a nakonec i s vykynutým kváskem. Vše pečlivě promícháme a vypracujeme v těsto. To, že není třeba nic přidávat, poznáme, když se těsto nelepí a je krásně hladké. Poté do něj zapracujeme rozinky.

Takto zpracované těsto zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Již naše prababičky k tomuto účelu využívaly peřiny. Po vykynutí z těsta vytvarujeme bochánek, máte-li rádi menší mazance, pak vytvarujte bochánky dva. Položíme na pečící papír, necháme ještě chvíli vykynout. Na bochánek vyřízneme nožem křížek, potřeme ho celý bílkem a posypeme mandlemi.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C a po deseti minutách stáhneme na 175°C a pečeme dalších 40 minut.

Recept: mlsanicko.cz

foto: Chmee2

 

Zatím žádné komentáře.

Reagujte

Text