Mišpule německá (Mespilus germanica) z čeledi Růžovitých je jedním z nejkrásnějších malých zahradních stromů, který zároveň plodí chutné ovoce. Dříve byly velmi populární a hojně pěstované, dnes se pěstují jen ojediněle.
Mišpule je třeba stejně jako kdoule sbírat až poté, co přejdou mrazem – teprve pak jsou totiž správně sladké. Dužnina mišpulí je v čerstvém stavu trpká a takřka nepoživatelná. Teprve po přemrznutí plody zhniličí a dužnina změkne.
Plody obsahují průměrně 75 % vody, 10 % cukru, 7,5 % vlákniny a 1,5 % kyselin. Z vitamínů obsahuje především vitamin C a B2. Pochlubit se může minerálními látkami jako vápník, hořčík, draslík a sodík.
Na kardiovaskulární choroby i cholesterol
Mišpule mají pozitivní vliv na kardiovaskulární choroby a nemoci oběhového systému. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Mimo to se používá při zánětech dýchacích cest.
Skvělé do sirupů i marmelád
Plody se zpracovávají na kompoty, sirupy, povidla či marmelády. Také se používají k výrobě různých likérů. Je možné je sušit, či je konzervovat společně s jinými plody. Pro jejich pikantní, kořeněnou chuť se přidávají k ovocným moštům a vínům.